Liderul libian, Muammar Gadhafi, a apărut, marţi seară, la postul naţional de televiziune. A fost o intervenţie marcată de furie, în care, mai bine de o oră, colonelul Gadhafi a anunţat încă de la început că nu va demisiona şi i-a ameninţat cu "pedeapsa cu moartea" pe manifestanţii înarmaţi. Vorbind despre el la persoana a treia singular, Gadhafi a folost termeni ca "martir" sau "revoluţionar". Un portret de Matei Vişniec.
Liderul libian, care se confruntă cu o revoltă populară fără precedent de mai bine de o săptămână, a dat asigurări că va restabili ordinea şi a ameninţat protestatarii cu o represiune sângeroasă. El a cerut armatei şi poliţiei să preia controlul asupra situaţiei din ţară.
În replică, secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat că "violenţele sunt inacceptabile".
Colonelul Gadhafi, personaj macabru şi insolit - Matei Vişniec
"Un adevărat despot oriental, cel mai insolit din spaţiul arab, megaloman, paranoiac, brutal şi sîngeros". Iată cum îl caracterizează, marţi, pe liderul libian editorialistul ziarul LE FIGARO. Toţi comentatorii sunt de acord în ce-l priveşte pe Muammar Gadhafi: el a fost şi a rămas un şef de stat periculos care a reuşit, în plus, să păcălească Occidentul.
În 1969, cînd avea doar gradul de căpital şi a luat puterea printr-o lovitură de stat, dictatorul de la Tripoli a jucat pe cartea romantismului revoluţionar: el s-a vrut un lider al lumii a treia, al lumii arabe, al ţărilor nealiniate, pe scurt, un "opozant" planetar în raport cu duşmanul său numărul unu, Occidentul.
De altfel şi Occidentul l-a desemnat ca duşman numărul unu cînd Gadhafia început să finanţeze numeroase insurecţii şi mişcările teroriste de pe planetă, începînd cu cele africane şi contiunînd cu Armata republicană irlandeză (IRA) şi cu sandiniştii din Nicaragua. Pe plan intern, el este autorul unui simulacru