Angajaţii societăţii de transport public povestesc că, în ultima perioadă, au devenit ţintele călătorilor tineri fără bilet. Ei spun că cele mai mari probleme le fac tinerii, care atunci când sunt prinşi fără bilet reacţionează violent. Mari probleme sunt, de asemenea, în cartierele mărginaşe.
Sunt înjuraţi sau luaţi la rost, în timp ce încearcă să-şi facă datoria.
Cam asta li se întâmplă zi de zi controlorilor de la Braicar.
Aceştia spun că, în general, cei care călătoresc ilegal şi care reacţionează urât atunci când sunt rugaţi să coboare din mijlocul de transport sunt tinerii.
„Cei născuţi după 1989, noua generaţia, aceştia sunt cei care ne fac cele mai mari probleme", ne-a spus Săndica Andone, care lucrează la Braicar de 12 ani.
În asentimentul ei este şi colegul său Gavrilă Olteanu care lucrează ca şi controlor tot de 12 ani şi spune că de obicei elevii de liceu, tinerii devin agresivi atunci când îi văd.
Violenţi cu „caş la gură"
„Ne adresează injurii atunci când le cerem biletul sau abonamentul, asta în cazul în care nu coboară. De cele mai multe ori coboară câte trei - patru, când ne văd", ne-a spus el. De cele mai multe ori tinerii motivează lipsa banilor.
„În general spun că nu au bani. Unii dintre ei mai vor şi să-şi etaleze tupeul în mijlocul de transport", ne-a spus Săndica Andone.
Sancţiunea pentru călătoria fără documente legale o reprezintă biletul de suprataxă, în valoare de 20 de lei. Mai există şi cazuri în care se recurge la proces verbal, dar acestea sunt mai rare.
„De obicei îi sancţionăm pe loc, cu bilet de suprataxă. Când situaţia scapă de sub apelăm la ajutorul Poliţiei Comunitare sau a jandarmilor", ne-a mai spus Gavrilă Olteanu.
Întrebaţi cum reacţionează faţă de cei care sunt „abonaţi" la călătoria fără bilet, adică ţiganii, controlorii ne-au spus că