LPF împarte milioanele de euro în funcţie de locul din clasament, iar Gigi Becali vrea ca împărţirea să se facă după audienţe
Nemulţumită de împărţirea milioanelor din drepturile TV, Steaua a pornit o cruciadă împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal care poate părea întemeiată până la un punct, dar îşi pierde din valoare când este anlizată concret. Televiziunile care cumpără drepturile sunt interesate în primul rând de Steaua, ca generatoare de audienţe mai mari. Culmea e însă că modelul folosit majoritar în competiţiile europene, chiar ţinând cont de audienţe, nu i-ar aduce neapărat mai mulţi bani!
Niciun campionat din Europa nu împarte banii exclusiv pe baza audienţelor. Ce-i drept însă, în majoritatea ţărilor, numele clubului şi, astfel, popularitea şi audienţa lui au o pondere, dar nu majoritară. Cel mai folosit model de împărţire a banilor este 50-25-25. În Anglia, Franţa şi Germania se împart banii după acest model. Concret, 50% din bani se împart egal, 25% conform clasamentului, după aceeaşi grilă ca în Liga I, iar 25% după televizări - audienţe. La noi, banii merg 100% după clasament.
ProSport a simulat cele două variante, aplicându-le pe suma care se aşteaptă a fi obţinută la licitaţie, 120 de milioane de euro net, fără TVA. Scoţând de aici şi procentul pentru LPF, de 6,5%, rămân de împărţit 37,7 milioane de euro. Conform actualei reguli de împărţire, campioana ar urma să ia 3,75 milioane de euro (fără TVA şi cotă din procentul LPF), iar suma scade cu câte aproximativ 200.000 de euro cu fiecare loc, până la aproape 1,1 milioane pentru locul 14, iar nou-promovatele primesc 950.000 de euro.
Pe sistemul englez, jumătate din bani se împart egal. Adică aproximativ 19 milioane de euro la 18 cluburi, deci ceva mai mult de un milion pentru fiecare. Un sfert din total se împarte conform grilei clasamentului, sume între aproximativ 950.0