Degustări de vin şi de brânzeturi, proiecţie de film şi muzică din frunză au fost ingredientele unei petreceri prin care a fost sărbătorit cel mai mare sculptor român.
Ziua de naştere a marelui sculptor Constantin Brâncuşi, considerat drept cel mai important sculptor al secolului XX, a fost serbată, pentru pri-ma dată, la Cluj. Eveni-mentul a fost deopotrivă unul cultural şi gastronomic şi s-a întins pe durata a mai mult de patru ore. El a fost găzduit de cafeneaua L`Atelier du café din Pous Center din Cluj şi a fost organizat de „România Liberă - Ediţia de Transilvania" şi de www.clujday.ro.
Cine scoate sabia taie sticla de vin
Evenimentul, organizat vineri seară, a debutat cu o degustare de vinuri produse în Oltenia natală a lui Brâncuşi şi de brânzeturi de capră, produse în Transilvania. Vinurile au fost oferite de „Domeniile Coroanei", fosta cramă regală de la Segarcea, din judeţul Dolj, iar brânzeturile au fost puse la dispoziţia degustătorilor de fabrica La Colline din Vâlcele, judeţul Cluj. "Ostilităţile" au fost deschise de reprezentantul Federaţiei Somelierilor din România, moldoveanul Marian Timofti, care a evocat vremea în care vinul spumant era vinul cavalerilor. O sticlă de vin spumant a fost deschisă de Marian Timofti prin tăierea gâtului ei cu o sabie bine ascuţită, întocmai cum făceau cavalerii acum câteva secole. „Această metodă este interzisă în Uniunea Europeană.
Practic, vinul spumant deschis astfel nu mai poate fi consumat, pentru că există păreri că ar fi riscant din cauza unor presupuse cioburi de sticlă", a spus Marian Timofti. A urmat prezentarea şi degustarea a trei soiuri de vin, unul alb şi două roşii, acompaniate de brânzeturi de capră. După ce mesenii din elita culturală politică şi de afaceri a Clujului au învăţat ori şi-au reamintit cum trebuie savurat vinul, a fost proiectat un film realizat de poetul Horia Mu