Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat miercuri că Guvernul a decis alocarea a 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea de urgenţă a cetăţenilor români din Libia.
Ministrul a anunţat că ambasada României din Tripoli a primit până în prezent 220 cereri de evacuare din partea românilor aflaţi în această ţară, fiind luate în evidenţă 17 companii sau firme naţionale şi internaţionale cu activitate în Libia care au şi angajaţi români.
"Tarom va duce un avion de circa 200 de locuri în Malta, iar Ministerul Apărării va obţine survol pentru Tripoli şi va face ulterior, în zilele următoare, o navetă între Tripoli şi Malta, pentru că avem probleme pentru autorizaţia de survol pentru liniile civile. Există probleme de comunicare din cauza că nu funcţionează internetul , telefonia mobilă, uneori chiar şi cea fixă, de aceea este greu să se ia legătura cu românii. La ora actuală celula de criză din MAE, cât şi ambasada stă în legătură cu companiile unde sunt angajaţi românii, cât şi cu familiile acestora în încercarea de a transmite date despre plecarea şi aterizarea acestor curse charter. Mulţi dintre români se află şi la 1.000 kilometri distanţă de Tripoli şi în condiţiile date este greu să le asiguri siguranţa transferului de acolo, prin urmare cred că în anumite situaţii este preferabil ca oamenii să rămână pe loc şi să aştepte, aşa cum sperăm, oprirea oricărei violenţe şi găsirea unei soluţii politice la situaţia din Libia", a spus Baconschi.
Ministrul Baconschi a arătat că este greu de făcut o estimare în cât timp vor ajunge acasă românii care urmează a fi evacuaţi.
"Sperăm ca în următoarele zile cât mai multe persoane să poată ajunge la Tripoli, să poată trece prin Malta şi să revină acasă, însă deocamdată nu vor să vină. Adică au fost locuri în curse de linie care au mai zburat la avioane bulgăreşti, turceşti, ambasada le-a c