Peste 60% dintre locuitorii oraşelor cu o populaţie de peste 250.000 de persoane sunt deranjaţi de gradul ridicat de poluare fonică. Sursa: VLAD STĂNESCU
Oraşele mari ale României nu respectă normele de poluare fonică agreate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Europeană. Mai mult de 60% din populaţia urbană este afectată de zgomot, mai ales pe fondul traficului rutier intens.
Într-un top naţional, realizat în urma unor studii efectuate de compania Enviro Consult, Bucureştiul ocupă prima poziţie, cu 85% dintre locuitorii săi afectaţi de poluare fonică, urmat de Constanţa cu 76%. Pe locul al treilea găsim Cluj-Napoca, cu 64% dintre locuitori deranjaţi de intensitatea zgomotelor urbane, iar pe locul al patrulea, la egalitate, Braşov şi Ploieşti, cu 61% din populaţie afectată.
Potrivit analizei celor de la Enviro Consult, cel mai puţin afectat oraş mare din România este Iaşi, cu un procent de doar 16% din populaţie care suferă din cauza poluării fonice.
Impact negativ asupra calităţii vieţii de zi cu zi
Orice nivel de zgomot mai mare de 55 de decibeli (db) are un impact major asupra calităţii vieţii, prin accentuarea problemelor cardiace şi a stării de nelinişte a individului, insomnii şi chiar declanşarea unor acţiuni agresive, precizează Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult.
"Cele mai expuse la zgomot sunt clădirile cu ieşire la marile bulevarde şi apartamentele de la etajele inferioare, în timp ce, în spatele blocurilor de la bulevarde, indicii sunt mult mai mici", a adăugat reprezentantul Enviro Consult, cu ocazia prezentării rezultatelor studiului.
Răspunderea pentru depăşirea nivelului normal de zgomot o poartă, în principal, traficul rutier, care ar putea fi diminuat prin unele măsuri la nivel local, cum ar fi îmbunătăţirea reţelei de transport în comun şi