Circa un sfert din producţia de petrol al Libiei a fost oprită din cauza violenţelor din statul african, astfel că preţul ţiţeiului a depăşit astăzi pragul de 110 dolari pe baril, pentru prima dată din toamna lui 2008.
Majorarea cotaţiei ţiţeiului Brent, de referinţă la bursa din Londra, s-a produs chiar dacă Arabia Saudită a anunţat că alţi membri ai OPEC sunt gata să suplinească cererea, în caz de criză, potrivit unei analize Reuters.
Cifrele furnizate de companiile petroliere şi de surse din industrie arată până acum că o producţie de 300.000 – 400.000 de barili pe zi – circa un sfert din total – a fost oprită, potrivit calculelor Reuters.
Reprezentanţii grupului austriac OMV au declarat astăzi că ar putea ajunge la o închidere totală a producţiei în Libia.
"Evaluăm situaţia. Nu putem spune în acest moment cum evoluează exact producţia", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executive al OMV.
De asemenea, grupurile Total, Repsol, Eni şi BASF au anunţat că îşi reduc sau opresc producţia.
Aceste planuri arată impactul tot mai mare al violenţelor asupra producţiei din Libia, al treilea mare producător din Africa şi care asigură circa 2% din producţia globală.
Sabotarea instalațiilor petroliere
De asemenea, o sursă apropiată liderului de la Tripoli a dezvăluit revistei americane Time că dictatorul a ordonat serviciilor sale secrete să saboteze instalaţiile de extracţie a petrolului ca mesaj de avertisment adresat triburilor libiene care i-au retras sprijinul.
Agenţii libieni au primit instrucţiuni să arunce în aer o parte din conductele care transportă petrol spre porturile de la Marea Mediterană.