Franţa şi-a trimis doi emisari în Tunisia, pentru reluarea legăturilor cu această ţară, după căderea preşedintelui Ben Ali, pe 14 ianuarie. Aceasta este prima vizită franceză la nivel ministerial efectuată la Tunis de la revoluţia tunisiană.
Doi miniştri francezi, Christine Lagarde, responsabila cu economia şi Laurent Wauquiez, responsabil cu afacerile europene au transmis la Tunis mesajul Franţei, care doreşte "restabilirea încrederii între cele două popoare", după cum informează Agenţia France Presse.
Putem vorbi de o vizită cu caracter politic, diplomatic şi economic. Să mai notăm că Franţa şi-a ales doi emisari susceptibili să nu provoace critici la Tunis, după ce şefa diplomaţiei franceze, Michèle Alliot-Marie pare să-şi fi pierdut credibilitatea în această ţară, unde îşi petrecuse câteva zile de vacanţă, fără să vadă că în acelaşi timp poporul se revolta împotriva unui dictator.
Mai recent, tunisienii l-au criticat pentru aroganţă şi pe noul ambasador francez la Tunis, Boris Boillon, care s-a arătat arogant cu unii ziarişti tunisieni.
Într-un moment critic, delicat şi complicat, Franţa încearcă să-şi revizuiască politica din zona Magrebului şi a Africii de Nord, unde are mari interese economice.
În Tunisia, de exemplu, sunt prezente circa 1.250 de întreprinderi franceze, care au creat 110 mii de locuri de muncă.
Franţa rămâne primul partener economic pentru Tunisia, unde în mod tradiţional îşi petrec vacanţele şi mulţi francezi.
Pentru a relansa relaţiile cu Tunisia, şeful statului francez şi-a făcut oarecum şi autocritica, declarând că "Guvernul francez a subestimat aspiraţiile de libertate ale poporului tunisian".
Cei doi miniştri francezi au mai promis la Tunis ajutorul Franţei pentru această perioadă de tranziţie, precum şi faptul că Parisul se va abţine de la orice amestec în treburile interne ale Tunis