„Nu iese, practic, nicio informaţie de încredere din Tripoli (capitala Libiei n.red), însă o sursă apropiată regimului Gaddafi pe care am reuşit s-o contactez mi-a spus că deja teribila situaţie a Libiei va deveni mult mai gravă. Printre altele Gaddafi a ordonat serviciilor de securitate să înceapă sabotarea instalaţiilor petroliere. Vor începe prin aruncarea în aer a mai multor conducte pentru a tăia transportul către porturile Mediteranei. Sabotajul, potrivit sursei, este menit să transmită un mesaj triburilor rebele din Libia: Ori eu (Gaddafi), ori haos!", a declarat Robert Baer, de la Time.
Preţul petrolului a fluctuat sub influenţa temerilor provocate de întreruperea furnizării acestei resurse de către Libia. Gaddafi a instituit stare de forţă majoră, ceea ce a anulat toate contractele cu companiile petroliere.
Libia produce 1,9 milioane de barili de petrol în fiecare zi.
Saddam şi puţurile de petrol
Acum 20 de ani, în ianuarie şi februarie 1991, Saddam Hussein a decis să incendieze peste 600 de puţuri cu petrol din Kuweit, considerând "aurul negru" din zona incendiată proprietate a Irakului. Saddam a preferat ca nimeni să nu poată beneficia de petrolul din zonă, dacă ţara sa nu poate exploata resursele.
Forţele de coaliţie care au îndepărtat armata lui Saddam de pe teritoriul Kuweit-ului au avut de furcă cu dezastrul cauzat de incendierea puţurilor. Incendiile provocate au fost stinse doar în noiembrie 1991.
„Nu iese, practic, nicio informaţie de încredere din Tripoli (capitala Libiei n.red), însă o sursă apropiată regimului Gaddafi pe care am reuşit s-o contactez mi-a spus că deja teribila situaţie a Libiei va deveni mult mai gravă. Printre altele Gaddafi a ordonat serviciilor de securitate să înceapă sabotarea instalaţiilor petroliere. Vor începe prin aruncarea în aer a mai multor conducte pentru a tăia transportul către por