Bucurestiul conduce clasamentul celor mai poluate orase din Romania, din punct de vedere fonic, circa 85% din populatie fiind afectata de zgomotul prea intens, sustin reprezentantii companiei Enviro Consult, unul din cei mai importanti auditori romani in domeniul masuratorilor acustice.
Astfel, circa 85% dintre locuitorii Capitalei sunt afectati de zgomotul care depaseste pragul de 55 decibeli, nivel optim indicat de Uniunea Europeana.
Blocurile cu iesire la marile bulevarde si apartamentele amplasate la etajele inferioare sunt cele mai expuse, afirma cei de la Enviro Consult.
Topul celor mai poluate zone ale Bucurestiului, din punct de vedere fonic, este condus de Bulevardul Magheru, cu zona de referinta Teatrul Nottara. Pe locurile urmatoare se afla zona Oltenitei, Bulevardul Ferdinand (zona Iulia Hasdeu), Bulevardul Ghencea si Pantelimon (zona Morarilor).
“Unele dintre cele mai linsitite strazi din Bucuresti sunt cele aflate in spatele blocurilor din cartierele Drumul Taberei, Rahova, 1 Mai, precum si in cartierele Primaverii si Giulesti”, afirma Bogdan Lazarovici, director executiv al Enviro Consult.
La nivel national, in topul celor mai poluate orase, Bucurestiul este urmat de Constanta, unde 76% din populatie este afectata, de Cluj-Napoca (64% din populatie), Brasov si Ploiesti, fiecare cu 61% din populatie, Galati (55%) si Timisoara, unde 49% din populatie este afectata de zgomotul peste 55 decibeli.
La polul opus, cel mai linistit oras este Iasi, cu doar 16% din populatie afectata. Calculul are la baza raportul dintre numarul de locuitori dintr-un oras expusi la un nivel de zgomot de peste 55 decibeli si numarul total de locuitori ai orasului, inmultit cu 100.
“La nivel national, in orasele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2,9 milioane de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standard