Regele Abdullah al Arabiei Saudite, care s-a întors în ţară după o operaţie în Statele Unite, a anunţat beneficii sporite pentru cetăţenii lui, odată cu revenirea sa din starea de convalescenţă: se vor acorda fonduri suplimentare pentru locuinţe, studiu în străinătate şi securitate socială, potrivit televiziunii de stat, citată de BBC.
Sute de bărbaţi în haine albe l-au întâmpinat pe rege cu un dans tradiţional cu săbii la aeroportul din Riyadh, imediat ce avionul monarhului a aterizat. El a debarcat şi cozi de oameni îl aşteptau pentru a-l saluta personal. Străzile oraşului au fost deja decorate de bun venit, cu banere şi steaguri naţionale.
Regele Abdullah a fost departe de ţară 3 luni, timp în care protestele de masă şi demonstraţiile au schimbat peisajul politic din Orientul Mijlociu. Abdullah a suferit la sfârşitul anului 2010 o intervenţie chirurgicală în New York pentru a-şi îndrepta vertebrele coloanei vertebrale şi o operaţie de hernie de disc. Operaţia a fost un succes, însă sănătatea lui Abdullah, în vârstă de 86 de ani, este şubredă. După o perioadă de convalescenţă la domiciliul său din New York, regele a zburat în Maroc pe 22 ianuarie pentru recuperare.
Succesorul său imediat, prinţul Sultan bin Abdul-Aziz, este în vârstă de 82 de ani şi bolnav de cancer. Cei doi fac parte din clanuri separate şi eventuala lor dispariţie ar putea da naştere unor lupte pentru putere fără precedent în istoria regatului, iar aceste implicaţii ar putea trimite unde de şoc în economia lumii.
Speculaţii privind sănătatea regelui
Sănătatea regelui Abdullah a fost obiectul a numeroase speculaţii, mai ales că bărbaţii din vârful statului sunt, de asemenea, persoane în vârstă.
Fratele său vitreg, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite - care este în vârstă de optzeci de ani şi care are o stare precară de sănătate - a fost responsabil de conducer