Ancheta în cazul asasinării unei ieşence, tergiversată timp de 11 ani, a fost închisă de procurori după decesul presupusului ucigaş. Expertizele contradictorii, mărturiile inexacte şi delăsarea magistraţilor au făcut ca o investigaţie banală să ajungă la o durată-record în justiţia ieşeană.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi s-au spălat pe mâini în cazul „crimei perfecte", aşa cum a fost denumită ironic ancheta în cazul uciderii, în urmă cu 11 ani, a ieşencei Elena Ştefiuc. Dosarul a fost închis acum câteva zile pentru că principalul suspect, Octavian Moruzi (57 de ani), a decedat la începutul lunii ianuarie a acestui an.
În tot acest interval, bărbatul, care a negat mereu că el ar fi autorul, a fost cercetat, trimis în judecată, a stat trei ani şi trei luni după gratii, după care a fost achitat, iar cercetat, scos de sub urmărire penală şi din nou cercetat. Moartea bărbatului le-a dat ocazia procurorilor să ia, într-un sfârşit, o decizie.
Bătută crunt
„A fost încetată urmărirea penală în cazul lui Octavian Moruzi pentru omor calificat, în condiţiile în care s-a constatat că el este autorul faptei, dar a survenit decesul acestuia", a declarat procurorul Carmina Pascal, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Dosarul „crimei perfecte" a început să fie clădit în 2000.
La 1 ianuarie 2000, Elena Ştefiuc, o femeie de condiţie simplă, a fost găsită moartă după petrecerea de Revelion într-un apartament din apropierea Gării Internaţionale Iaşi. Acolo, ieşeanca a locuit împreună cu Octavian Moruzi, fost concubin, şi cu mama bărbatului.
Citiţi şi:
Iaşi: Dosarul „crimei perfecte" pasat la un alt procuror
„O crimă perfectă" îi bântuie pe procurori
Medicii au stabilit că femeia avea o alcoolemie de 4 la mie şi că moartea i-a fost violentă. Victima