"Este vorba despre cea mai profundă cerere a oamenilor pentru libertate, democraţie şi demnitate, iar acestea sunt valori universale. Orice om ar trebui să aibă dreptul de a alege libertatea," a spus Barroso.
Afirmaţia lui vine după ce acesta a discutat cu înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, care a spus, tot astăzi la Bruxelles, că reprezentanţii UE ar trebui să vorbească în numele normelor internaţionale de drepturi ale omului şi valorilor umane internaţionale, şi nu numai în numele Europei, astfel încât statele non-europene să nu considere că UE încearcă să se impună în realităţii lor naţionale şi locale.
"UE trebuie să reprezinte aceste valori cunoscute de toată lumea şi pe care toată lumea le înţelege şi le acceptă," a spus Pillay.
Preşedintele Comisiei Europene critică prejudecăţiile "pe care le-a observat uneori în Europa" faţă de cultura arăbească. "Unii oameni şi-au mai exprimat în trecut idei preconcepute despre cultura arabă, zicând: 'Arabilor nu le pasă cu adevăr de democraţie'. Eu cred că tinerii din aceste ţări arată acum că s-au săturat de dictatură," a spus Barroso.
Ce se întâmplă de aproape o săptămână în Libia este un "moment istoric", mai spune Barroso: "Trebuie să ne asigurăm că suntem de partea bună a istoriei, şi că îi ajutăm pe libienii care sunt în căutarea libertăţii, dreptăţii şi drepturilor omului".
"Ar trebui să" cerem Libiei să înceteze violenţa
Barroso consideră că violenţa din Libia este "pur şi simplu intolerabilă" şi "crede că trebuie să ceară" autorităţilor libiene încetarea represiunii, deoarece "violenţa nu este o soluţie".
În termeni reali, până în momentul de faţă, Comisia a întocmit "un pachet de sprijin" pentru a ajuta tranziţia către democraţie, respectarea drepturilor omului şi reformele judiciare, educaţia şi crearea de l