De la începutul valului de revolte şi manifestaţii din lumea arabă, diplomaţia franceză a fost cu un pas în urma evenimentelor. Iată un reproş care i se aduce preşedintelui Nicolas Sarkozy, inclusiv din tabăra dreptei.
Nu este pentru prima dată că foşti miniştri de Externe, diplomaţi, militari de rang înalt sau experţi lansează semnale de alarmă în legătură cu situaţia din sânul diplomaţiei franceze. În iunie anul trecut, Alain Juppé şi Hubert Védrine, altfel spus un om de dreapta şi un om de stânga care s-au aflat fiecare la un moment dat în fruntea diplomaţiei franceze şi-au asociat numele într-o scrisoare deschisă, avertizând că maşina diplomatică franceză riscă să fie "dezmembrată".
În ziarul Le Monde s-au asociat mai mulţi diplomaţi sub un pseudonim, "grupul Marly", pentru a lansa un alt avertisment, extrem de dur la adresa preşedintelui Nicolas Sarkozy. Mai direct sau mai voalat, aceşti diplomaţi îl critică pe şeful statului francez pentru unele greşeli comise în materie de politică externă. Mai precis, grupul de diplomaţi îi reproşează o anume "lipsă de coerenţă", un anume caracter "impulsiv", dar şi un anumit "amatorism" în organizarea unor conferinţe internaţionale.
Chiar şi actualele tensiuni dintre Franţa şi Mexic sunt puse sub semnul unor preocupări mai degrabă mediatice ale preşedintelui, când toţi diplomaţii ştiu că unele dosare sensibile se cer abordate cu discreţie.
Grupul de diplomaţi îi mai reproşează preşedintelui că a aliniat sistematic Franţa pe poziţia Statelor Unite. Când Franţa nu făcea parte din NATO, vocea Parisului era mai ascultată decât acum, diplomaţia franceză avea o anumită marjă de acţiune, în timp ce în prezent "vocea Franţei a dispărut" pe plan internaţional, mai arată grupul Marly.
De la începutul valului de revolte şi manifestaţii din lumea arabă, diplomaţia franceză a fost cu un pas în urma eve