Anul trecut România a exportat de 500 mil. euro, cu 10% mai mult decât în 2009
Pentru acest an tendinţa cel puţin se va păstra, dar sunt şanse şi de mai bine
Exporturile româneşti de software şi servicii IT au crescut anul trecut cu aproximativ 10%, faţă de nivelul înregistrat în 2009, de la circa 450 de milioane de euro la aproape 500 de milioane de euro, potrivit estimărilor preliminare ale Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii IT din România - ANIS. Potrivit directorului executiv al Asociaţiei, Valerica Dragomir, cea mai mare pondere în exporturile IT româneşti este outsourcing-ul. "Piaţa a urcat anul trecut la aproximativ 500 de milioane de euro. Companiile de profil din România sunt solicitate pentru outsourcing. Aproximativ 90% din exporturile IT româneşti sunt reprezentate de serviciile IT, iar restul este reprezentat de software de securitate şi soluţii pentru managementul companiei" a declarat, pentru Curierul Naţional, Valerica Dragomir.
Ea a mai spus că pentru acest an previziunile sunt de păstrare a ritmului înregistrat în 2010. "Este dificil să credem că vom reveni în 2011 la media anuală de creştere de 20% din trecut, dar din datele pe care le avem ne putem permite să sperăm la o creştere de 10%. Cel puţin nu ar trebui să fie mai rău decât anul trecut. Mai ales ţinând cont de faptul că exportatorii români vorbesc doar de creştere în acest an", a precizat directoarea ANIS.
Potrivit unui comunicat remis ieri de Asociaţie, exportatorii români de software estimează redresarea cifrei de afaceri a sectorului, după scăderea pronunţată din 2009, la nivelul întregii industrii. Declaraţii recente din partea companiilor prognozează şi o evoluţie interesantă a pieţei muncii, odată cu creşterea numărului de posturi anunţate pentru recrutare. "Această evoluţie este o consecinţă directă a creşterii proiectelor în car