Sorin Blejnar şi Ioan Buda
Unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţine că în afacerea şpăgilor colectate din vămi sunt două personaje care au statut de „regină". Într-o scrisoare transmisă din arestul poliţiei, el i-a indicat pe şeful ANAF şi pe comandantul Poliţiei de Frontieră Române că ar beneficia din sumele de bani strânse din punctele de frontieră.
„Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi", scrie fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier.
El a înţeles abia după ce a fost ridicat de procurorii anticorupţie de ce un coleg de la Poliţia de Frontieră a refuzat să lucreze într-o tură în care se afla şi un ofiţer DGA, care lucra sub acoperire. Colegul despre care e vorba este agent al Poliţiei de Frontieră şi se numeşte Dora Chira. Ea avea un statut privilegiat în Vama Moraviţa, după ce le-a povestit colegilor, în mai multe rînduri, că se cunoaşte cu chestorul Ioan Buda şi că face dese drumuri la Bucureşti să se întâlnească cu acesta. Chestorul Buda a negat legătura, dar la ultima evaluare Schengen de la Moraviţa, petrecută în toamna anului trecut, agenta Chira a fost des văzută în preajma chestorului Buda.
Agenta Dora Chira şi chestorul Ioan Buda
„De ce credeţi că nu a vrut agentul Dora Chira să meragă pe acea tură? Pentru că acolo era ofiţerul sub acoperire, în speţă agentul Vodă Cristian. De aici tragem concluzia că Buda ştia de acţiunea DNA şi si-a retras oamenii", mai spune lucrătorul aflat