Romania se mai gandeste si acum la solutiile prin care economia ar putea sa isi reia cresterea anul acesta. Asta dupa ce majoritatea statelor UE a anuntat iesirea din recesiune inca din 2010. De unde ar putea veni relansarea?
Fondurile europene, exporturile, creditarea, investitiile straine, productia industriala, agricultura sau dezvoltarea energiei durabila sunt doar cateva dintre sectoarele de la care se asteapta sa fie motoarele cresterii economice, potrivit opiniilor exprimate de participantii la Anul Financiar-Bancar 2011, conferinta organizata miercuri la Bucuresti.
Contrar tendintelor vehiculate pana acum insa, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), reprezentanti ai bancilor comerciale, guvernanti sau analisti economici au cazut de acord asupra faptului ca repornirea economiei nu poate fi reluata pe baza consumului.
Si asta pentru ca sursele de finantare sunt tot mai scumpe si mai rare, iar un consum necorelat cu productia interna ar duce la adancirea deficitelor.
Lazea, BNR: Adio, crestere economica bazata pe creditare!
In acest sens, Valentin Lazea, economistul sef al BNR, a declarat ca tipul de crestere economica inregistrat pana in 2008, respectiv o crestere bazata pe consum pe datorie, nu mai e posibila, pentru ca nu vom mai avea la dispozitie aceleasi surse de finantare.
Lazea a mentionat ca desi Romania si-a redus deficitul bugetar de la aproximativ 13%, cat inregistra in 2009, la 4,2% in 2010, aceasta nu este o "valoare confortabila", raportat la alte state europene.
Totodata, reprezentantul BNR a mai precizat ca tara noastra tinteste un deficit fiscal de 5% in 2011, in scadere de la 7,3% cat s-a inregistrat in 2010, si 8,5%, procent consemnat in 2009.
In aceste conditii, Romania va avea probleme de atragere a resurselor, in conditiile in car