Durerile în zona călcâiului şi a genunchiului, dar şi modificarea mersului sunt consecinţe frecvente ale piciorului plat. Ideal ar fi ca tratamentul platfusului să înceapă din copilărie. În caz contrar, afecţiunea se poate agrava, favorizând apariţia unor afecţiuni ale articulaţiilor.
În general, toţi copiii au platfus până la vârsta de trei - patru ani. Însă, în unele cazuri, talpa nu se arcuieşte nici după această vârstă şi încep să apară probleme precum dureri în zona călcâiului, a gleznei şi a gambei, precum şi tendinţa de a călca în interior.
„Piciorul plat este rezultatul creşterii laxităţii articulaţiilor piciorului, asociate cu o insuficienţă a musculaturii responsabilă cu menţinerea conformaţiei normale a acestuia. Acest dezechilibru este indus de diferiţi factori traumatici, endocrini ori metabolici. De regulă, la copii apar dureri moderate la nivelul piciorului şi al gambei, iar în aproximativ 60% din cazuri platfusul se vindecă spontan în copilărie", spune medicul primar ortoped Gheorghe Popescu de la Spitalul de Urgenţă „Floreasca".
Creşte riscul de artroză
Un studiu publicat în „Jurnalul de Cercetare a Artritei" din SUA arată că adulţii cu platfus sunt cu 31% mai predispuşi să aibă zilnic dureri în zona genunchilor decât cei care nu se confruntă cu problema piciorului plat.
În plus, acelaşi studiu a demonstrat că persoanele a căror talpă nu este arcuită suficient prezintă un risc cu 43% mai mare de a face artroză. Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că platfusul determină modificări ale posturii şi ale mersului, ceea ce poate duce în timp la degradarea cartilajului articular, mai ales în zona genunchilor.
„Platfusul poate cauza manifestări nu doar la nivelul tălpilor sau al gleznelor, ci şi în zona gambelor, a genunchilor sau a coloanei lombare. Dacă la copii simptomele sunt mai pu