Cezar Gheorghe, directorul general al Ameropa, unul dintre jucătorii de pe piaţa comerţului cu cereale cu afaceri în România de 33 de milioane de euro, a declarat ieri că nivelul maxim istoric al preţurilor pentru produsele alimentare de bază este rezultatul creşterii populaţiei la nivel global, cât şi efectul creşterii cererii pentru produse alimentare de bază în Asia.
"Preţurile pentru produsele agricole de bază nu vor coborî în vara viitoare, la noua recoltă, pentru că există cerere. Apar ţări cu cerere mare care nu sunt în mod tradiţional mari importatori de cereale, printre care India, Pakistan sau Bangladesh", a declarat ieri Cezar Gheorghe în cadrul Forumului pentru Agricultură organizat de Finmedia.
În ultimele şase luni preţurile pentru produsele agricole de bază s-au încadrat pe o pantă puternic ascendentă. În ianuarie 2009, o tonă de porumb era tranzacţionată cu 173 de dolari, pentru ca în urmă cu un an să scadă uşor până la 167,21 $. În 2010 în schimb, a urcat până la 265 de dolari/tonă în urmă cu o lună, conform Fondului Monetar Internaţional. Astfel, în ultimii trei ani preţul porumbului s-a majorat cu aproape 60%.
Grâul se tranzacţiona pentru 239 de dolari/tonă în luna ianuarie a anului 2009, preţul acestuia coborând până la 200 de dolari/tonă în ianuarie 2010 pentru a urca la nivelul record de 326,5 dolari/tonă în prima lună a acestui an, conform FMI. În ultimii trei ani preţul grâului a crescut cu 65%.
Marii traderi de cereale cred că preţurile vor rămâne sus
Martin Schuldt, CEO al Cargill, un alt mare comerciant de cereale prezent în România, este de aceeaşi părere cu Cezar Gheorghe. El a declarat recent că preţurile record ale produselor agricole de bază au fost determinate de evenimentele meteo extreme, precizând totuşi că nu este încă clar dacă acesta este punctul maxim al preţurilor.
Totuşi în privinţa st