Sodiul este un mineral esential pentru functionarea corecta a corpului uman. In ultimele decenii, insa, cantitatea de sodiu ingerata a crescut si asta in mare parte din cauza alimentelor procesate si a celor de la restaurante.
Atat amar de vreme oamenii nu au adaugat sare in ceea ce mancau, consumand doar cantitatile de sodiu gasite in mod natural in alimente, care ajungeau, cumulat, la aproximativ 1.000 de miligrame de sodiu pe zi. Numai ca, astazi, multe persoane consuma cantitati mult mai mari zilnic, ceea ce nu este deloc sanatos.
Cea mai frecventa problema de sanatate legata de excesul de sare este cresterea tensiunii arteriale, conform Huffington Post. Iar o tensiune arteriala ridicata are ca urmare 62% din accidentele vasculare cerebrale si 49% din cazurile de boli coronariene.
Si, chiar daca tensiunea ta arteriala este normala in prezent, daca ai o alimentatie bogata in sodiu, cu valori mai mari decat cele normale, te expui unor riscuri. Recent, Asociatia Americana pentru Inima a micsorat recomandarea maxima zilnica de sodiu de la 2.300 de miligrame la 1.500 de miligrame, tocmai din cauza legaturii dintre o cantitate mare de sodiu consumata si tensiunea arteriala ridicata.
Mai mult, sarea in exces nu duce doar la probleme de sanatate legate de tensiunea arteriala. Iata ce afectiuni mai poate determina sau agrava sarea consumata in cantitati peste limitele recomandate:
1. Boli cardiovasculare
In 1990 s-a descoperit ca legatura dintre aportul de sare si rata mortalitatii determinata de accidentele vasculare cerebrale este mai puternica decat legatura dintre tensiunea arteriala si rata mortalitatii determinata de accidentele vasculare cerebrale, ceea ce sugereaza faptul ca sarea poate avea efecte negative asupra sistemului cardiovascular care nu sunt legate de tensiunea arteriala.