Unul dintre cei mai cunoscuţi ufologi şi scriitori de literatură SF din România, Ion Hobana a murit la Spitalul Colţea din Capitală. El a primit mai multe premii internaţionale pentru întreaga sa activitate în domeniul SF.
Ion Hobana s-a născut în ianuarie 1931, la Sânnicolaul Mare, judeţul Timiş. A fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor. În ultimii ani, el a condus secţia de literatură pentru copii şi tineret a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, fiind şi membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România.
Hobana a publicat cinci volume de versuri pentru copii şi un roman, "Sfârşitul vacanţei", înainte de a se consacra cu precădere literaturii SF.
Debutul în literatura de gen datează din 1955, cu povestirea "Glasul mării". Având un vechi şi constant interes pentru viaţa şi opera lui Jules Verne, el a tradus opt "Călătorii extraordinare", a publicat zeci de articole şi studii, a realizat numeroase emisiuni de radio şi televiziune consacrate marelui scriitor.
Cunoscut cercetător al fenomenului OZN, preşedinte al Asociaţiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate (ASFAN România), Ion Hobana a publicat în colaborare cu Julien Weverbergh, "OZN - O sfidare pentru raţiunea umană" (1971) şi "UFO's in Oost en West" (două volume apărute în 1971 - 1972 la editura olandeză Ankh-Hermes; volumul al doilea a fost tradus în limbile engleză - Londra şi New York, franceză - Paris şi spaniolă - Buenos Aires).
Pentru întreaga sa activitate în domeniul SF i s-au decernat marele premiu al Ministerului Culturii şi Artei din Polonia, premiul special "Aripile de aur ale fanteziei" (1980) şi premiul World F.
Unul dintre cei mai cunoscuţi ufologi şi scriitori de literatură SF din România, Ion Hobana a murit la Spitalul Colţea din Capitală. El a primit mai multe premii internaţionale pentru întreaga sa acti