Reporterii "Adevărul de Seară" au făcut un tur al pieţelor şi supermarketurilor din oraş. Paradoxal, în pieţele din Giurgiu, fructele importante sunt mai accesibile la preţ decât legumele autohtone, cum ar fi cartofii sau ceapa. Prin urmare, coşul zilnic al giurgiuvenilor a intrat la apă.
Giurgiuvenii au început să strângă cureaua şi când vine vorba de coşul zilnic de alimente. Oamenii sunt nemulţumiţi şi spun că preţurile la fructe şi legume sunt de două ori mai mari faţă de începutul anului. Un kilogram de cartofi variază între 1,5 şi 3 lei, iar pentru un kilogram de mere româneşti, comercianţii scot din buzunarele cumpărătorilor chiar şi 3 lei. Oamenii au ajuns să vâneze reducerile de preţ şi promoţiile şi se mulţumesc cu produsele de proastă calitate.
Oamenii testează oferta minute în şir, la toate tarabele comercianţilor pentru ca la sfârşit să cumpere mult mai puţin decât şi-ar fi dorit. Cumpărătorii spun că preţurile din piaţă sunt prea mari, inclusiv la legumele şi fructele româneşti.
“Foarte scumpe sunt toate. Nu se mai poate. A ajuns un kilogram de mere 3 lei. Nici produse de la noi nu mai putem să mâncăm, iau şi eu ce e mai ieftin şi cumpăr în cantitate mai mică”, a spus Lenuţa Pătraşcu.
Nici cartofii nu mai sunt la fel de ieftini ca luna trecută. Preţul pentru un kilogram de cartofi variază acum între 1,5 lei şi 3 lei, iar giurgiuvenii aleg să-i cumpere pe cei mai ieftini, aşa rămânându-le bani şi pentru alte produse.
„Sunt foarte mari preţurile, mă tot uit şi nu ştiu ce să fac, de unde să cumpăr. Au crescut peste noapte. Să dai 3 lei pentru un kilogram de cartofi este prea mult. Nici de merele româneşti nu poţi să te atingi. Mă uit să iau merele cele mai ieftine, chiar dacă sunt veştejite şi mai mici. La pensiile noastre, atât ne permitem”, a spus Venera Popa, o pensionară de 65 de ani.
Portocale mai ieftine dec