Patru medici tineri, cu specializări diferite, pasionaţi de meseria lor, vorbesc despre motivele care i-au determinat să refuze salariile mari din străinătate în favoarea sistemului medical românesc.
Aproape 2.800 de medici români au cerut anul trecut eliberarea certificatelor care le permit să lucreze în spitale din străinătate, iar 98% din ei au şi plecat. Numărul total al medicilor plecaţi în străinătate de când am intrat în UE este de peste 8.000. „Este foarte mult pentru o ţară cu cei mai puţini medici la mia de locuitori. Avem 1,9 medici la o mie de locuitori, faţă de 4,5, media în Uniunea Europeană. În Bulgaria sunt 2,1 medici la mia de locuitori", afirmă Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Acesta mai spune că majoritatea celor care pleacă sunt medici specialişti cu vârsta între 30 şi 45 de ani. Există însă şi medici ce fac parte din această categorie de vârstă şi care preferă să-şi facă meseria în ţară. Am stat de vorbă cu patru dintre ei pentru a le afla motivele.
________________________________________________________________________
Laura Mateescu: „Schimbările apar doar dacă fiecare dintre noi face ceva"
Laura Mateescu este medic specialist în psihiatria copilului şi adolescentului la Spitalul Obregia din Bucureşti şi asistent universitar la UMF „Carol Davila". A refuzat oferte de serviciu la spitale din Danemarca, Anglia, Franţa, Suedia şi a preferat să rămână în România pentru că mai are multe lucruri de făcut în profesia ei. „Psihiatria de copii are nevoie să fie ajutată să se construiască la nivel de oraş şi de ţară. Instituţiile care trebuie să susţină familia şi copiii, aşa cum sunt centrele de sănătate mintală, doar 14 la număr în toată ţara, spitalele, grădiniţele, şcolile şi structurile Ministerului Educaţiei nu sunt organizate la nivel de ţară", spune medicul în vârstă de 37 de ani. Obiec