In misiunile lor, robotii nu au dat chiar rezultatele pe care cercetatorii le asteptau. Un bun exemplu sunt cei doi roboti ai misiunii Viking, in 1976, pe Marte.
Pentru a explora alte planete, prezenta oamenilor este obligatorie. Robotii ar putea sa completeze activitatea lor in spatiu, nu sa o inlocuiasca, scrie Daily Galaxy.
Intrebarea este daca robotii pot detecta forme de viata biologica pe alte planete si pe satelitii lor. In prezent, NASA dispune de peste 50 de misiuni robotizate care studiaza Pamantul si alte locuri din sistemul solar. Alte 40 de misiuni asemanatoare sunt in pregatire.
Misiunile in spatiu sunt puse in pericol de radiatia puternica emisa de Soare. Viitoarele navete spatiale vor avea nevoie de campuri magnetice proprii care sa le protejeze. Astfel, misiunile robotizate vor fi limitate la o zona apropiata din sistemul solar.
Pana la orbita lui Marte, navetele spatiale pot fi alimentate de energia solara, dar mai departe apare o reala problema. Mai departe de Marte, ele ar putea folosi mijloace radioactive pentru producerea electricitatii.
SUA nu dispun, deocamdata, de mijloacele radioactive necesare unei asemenea misiuni. O sursa ar fi Plutoniu 238, pe care americanii il cumpara de la rusi. Problema este ca el nu prea mai exista ca resursa in alte locuri de pe Pamant.
In spatiu, robotii nu pot face fata lucrurilor neasteptate, in comparatie cu oamenii. Astfel s-a intamplat cu misiunile Viking, in 1976. Ele au dat pe Marte peste reactii chimice neasteptate, diferite de cele de pe Pamant. Un om prezent acolo ar fi reusit sa isi dea seama la ce asista, sunt de parere oamenii de stiinta.
In misiunile lor, robotii nu au dat chiar rezultatele pe care cercetatorii le asteptau. Un bun exemplu sunt cei doi roboti ai misiunii Viking, in 1976, pe Marte.
Pen