Livrările de gaz din Libia au fost oprite, ţara cea mai afectată fiind Italia. Guvernul italian s-a reunit de urgenţă, pentru a analiza situaţia aprovizionării cu gaz. În acelaşi timp, la Roma, miniştrii de Interne din şase ţări ale Uniunii Europene riverane Mediteranei se reunesc miercuri după-amiază, pentru a discuta despre valul de imigranţi clandestini, veniţi din ţările arabe afectate de schimbarea regimurilor la putere.
Instabilitatea din Libia, dar şi riscul unor sabotaje au determinat companiile străine să oprească instalaţiile de exploatare a zăcămintelor de gaz. Este cazul companiei franceze Total şi al gigantului italian ENI, care a închis şi gazoductul Greenstream, cel mai mare gazoduct din Mediterana, care aduce gazul libian în localitatea siciliană Gela.
Guvernul italian s-a reunit de urgenţă, pentru a analiza situaţia întreruperii livrărilor de gaz din Libia. Acestea afectează numai într-o mică măsură Italia, care deşi este cel mai mare client al Libiei este afectată numai în proporţie de 10% din consum. Această cantitate va fi înlocuită prin suplimentarea importurilor din Algeria şi din Rusia.
Adevărata îngrijorare la Roma este produsă de eventualitatea unui exod de imigranţi clandestini, un exod de "proporţii biblice", după cum a afirmat ministrul de Externe, Franco Frattini, care a precizat că în caz de vid de putere la Tripoli, este posibilă sosirea pe coastele italiene a trei sute de mii de libieni.
Iată de ce ministrul de Interne, Roberto Maroni i-a invitat miercuri, 23 februarie, pe omologii săi din ţările care ar putea fi de asemenea expuse - Malta, Cipru, Franţa, Grecia şi Spania, pentru a evoca acest subiect şi pentru a se concerta în eventualitatea unei asemenea crize.
Roma nu vrea să gestioneze singură o criză de acest gen, aşa cum susţine că a fost lăsată imediat după fuga preşedintelui tunisian, Ben Ali