Departe de mine gandul de a incerca sa deturnez discutia captivanta despre infiintarea unui nou partid politic in Romania. Dar, pana una, alta, a trecut neobservata vestea infiintariiprimului partid religios in Egiptul post-Mubarak - si nu e Fratia Musulmana! EAl Wasat- oformatiune desprinsa de multisor (1996) din Fratia Musulmana(numele oficial de-acum este al-Wasat al-Gadeed). Wasat, in araba, inseamna "centru", "moderatie" si - dincolo de bloguri, ziare sau posturi de televiziune/radio purtand acest nume de-a lungul si de-a latul lumii arabe - reprezinta unconcept-cheie in teologia si mistica musulmana. [Nota: In treacat fie spus, orice observator cat de cat avizat atat in teologia ortodoxa cat si in cea musulmana nu poate trece cu vederea paralele dintre cele doua. Dar asta e un alt subiect.]
Partidul sustine translatarea principiilor islamice intr-un context liberal-democrat, se declara "de centru", accepta membri crestini in randurile sale si promoveaza politici economice de centru-stanga (cum vor face, probabil, mai toate partidele cu sanse de succes, considerand obisnuinta egiptenilor cu statul asistential).
Ce inseamna, insa, asta, intr-un context mai general? Nici mai mult, nici mai putin decat ca a inceput fragmentarea electoratului musulman. Daca intr-un final vor fi trei sau cinci sau zece partide declarat musulmane care vor competitiva pe acelasi segment electoral, are mai putina importanta. Importanta e ideeacare - pentru un musulman la care conceptul deumma, comunitate a credinciosilor e esential (cat pe ce sa zic "crucial") -in sine reprezinta o revolutie. Pana acum, oamenii se puteau consola cu ideea ca fragmentarea lumii arabe e rezultatul divizarii arbitrare a fortelor imperialiste (ceea ce, in buna masura, era adevarat) sau a consolidarii unor regimuri autoritare sau de-a dreptul tiranice (adevarat si asta).
Pe acest fundal,a