Medicii recomandă 20-30 grame de ciocolată de 3 ori pe săptămână. Potrivit experţilor, această cantitate este suficientă pentru a proteja organismul de boli de inimă
Ciocolata e benefică stării de spirit şi inimii, potrivit unui studiu realizat de centrul medical al Universităţii din Dallas, Texas. Rezultatele cercetării vin să "spele" imaginea negativă pe care şi-a câştigat-o ciocolata în ultimele decenii. Acneea, obezitatea, bolile de ficat sunt doar câteva daune puse în seama consumului în exces de ciocolată, încadrată de obicei la junk food. În primul rând, ciocolata este o sursă de antioxidanţi, numiţi polifenoli, compuşi regăsiţi în ceaiul verde sau vinul roşu. Nutriţionistul Şerban Damian explică, pentru gândul, câteva din beneficiile aduse de ciocolată organismului uman, recomandând consumul echilibrat de dulce. "Atitudinea moderată este calea cea bună. Ciocolata are în compoziţia ei cacao, care, la rândul ei, este sursa antioxidanţilor. Aceşti antioxidanţi oferă beneficii organismului, însă nu trebuie să exagerăm. Un om sănătos poate consuma 20-30 grame de ciocolată de 3 ori pe săptămână", susţine Şerban Damian. În ceea ce priveşte tipurile de ciocolată, nutriţionistul recomandă pentru consum ciocolata simplă, ciocolata neagră cu un conţinut redus de zahăr şi fără umpluturi.
Potrivit nutriţionistului Mihaela Bilic, ciocolata care are un conţinut de 70 la sută de cacao este cea mai bună, "deoarece conţine de două ori mai mulţi antioxidanţi decât cea cu lapte". Ciocolata are proprietăţi afrodisiace şi este cel mai cunoscut antidepresiv alimentar. În ciocolată găsim trei substanţe responsabile pentru starea de bine la nivelul creierului, dar care dau dependenţă, precizează dr. Bilic. Specialistul susţine că acest dulce poate oferi organismului un efect asemănător celui produs de stupefiante.
Astfel, ciocolata conţine phenyl-etil-amină