Potrivit studiului, riscul de boli cardiace la consumatorii moderaţi de alcool este mai mic cu între 14 şi 25 % decât în cazul celor care nu au consumat niciodată alcool. În acelaşi timp, cantităţile mai mari de alcool au crescut substanţial riscul de atacuri de cord şi deces.
Consumul de alcool nu este însă necesar pentru o inimă sănătoasă, spun specialiştii. Alcoolul poate fi înlocuit cu succes de activităţile fizice şi o alimentaţie echilibrată.
Totuşi, potrivit aceloraşi cercetători, alcoolul reglează colesterolul la un nivel „bun".
Mulţi ani, notează BBC, studiile de specialitate au arătat că, consumul moderat de alcool are beneficii pentru sănătate. Cercetătorii de la Universitatea Calgary din Canada au studiat 84 de cercetări din ultimii 30 de ani şi au stabilit care este cantitatea de alcool ce poate fi consumată zilnic, fără riscuri.
Cât este sănătos să bem?
Alcoolul poate deveni periculos pentru organism, crescând riscurile de boli şi alcoolism, destul de uşor, limitele recomandate fiind adesea depăşită de persoane cu probleme sociale. Consumul excesiv de băuturi alcoolice creşte tensiunea arterială şi sporeşte riscul de infarct, cancer şi daune cardiace.
Astfel, potrivit cercetărilor, un pahar cu vin (15 grame de alcool consumate în fiecare zi), în cazul femeilor şi două beri blonde (30 de grame de alcool) în cazul bărbaţilor au determinat un nivel bun al colesterolului şi o inimă sănătoasă.
Potrivit cercetătorilor, măsurile respective sunt valabile pentru orice tip de băutură. În acelaşi timp, aceştia consideră că ar fi utile campanii de promovare a consumului moderat de alcool.
Potrivit studiului, riscul de boli cardiace la consumatorii moderaţi de alcool este mai mic cu între 14 şi 25 % decât în cazul celor care nu au consumat niciodată alcool. În acelaşi timp, cantităţile mai mari de alcool au crescut substa