Crimele "oribile" comise în Libia trebuie pedepsite, declară preşedintele UE, Herman van Rompuy. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy propune UE să-şi suspende relaţiile cu statul african. Represiunea sângeroasă a manifestanţilor care cer plecarea de la putere a colonelului Gaddafi continuă. Surse citate de agenţia italiană ANSA vorbesc de peste o mie de morţi.
În zonele controlate de Opoziţie în estul ţării, situaţia este calmă. Ordinea este asigurată de comitete cetăţeneşti. Continuă violenţele în capitala Tripoli. Preşedintele Muammar Gaddafi mai controlează integral numai guvernoratul Fezzan, în sud-vestul ţării.
Represiunea continuă, dar trecerile de partea Opoziţiei se multiplică. Două nave de război, care primiseră ordin să bombardeze oraşele de coastă controlate de Opoziţie, în special Benghazi s-au refugiat cu echipaje cu tot în apele teritoriale ale Maltei. Informaţia a fost dată de Ministerul maltez al Apărării şi a fost transmisă de Al-Jazeera şi de mediile italiene.
De pe una dintre nave, militarii libieni au aruncat armele în mare. Sunt nave mari : una are două sute de militari la bord.
Agenţia italiană ANSA afirmă că există zvonuri cu privire la arestarea şefului Statului Major al Armatei şi a adjunctului său, care ar fi refuzat să participe la represiune.
Colonelul Gaddafi ar fi ordonat forţelor de securitate să saboteze puţurile de petrol şi structurile de exploatare, dinamitarea conductelor către terminalele din Mediterana. Afirmaţia îi aparţine lui Robert Baer, jurnalist la revista americană Time Magazine, specializat în chestiuni de securitate şi fost agent CIA în Orientul Mijlociu. Aceste operaţiuni ar avea drept scop trimiterea mesajului "Ori eu ori haosul".
Time Magazine, citând surse CIA afirmă că Gaddafi poate conta numai pe fidelitatea a cinci mii de militari din cei 45 de mii, cât are armata regula