Pentru 1 Martie, în grădiniţele şi şcolile brăilene sunt realizate felicitări şi mărţişoare cu materiale din natură. Afară de obişnuitele serbări ale Mărţişorului, în instituţiile de învăţământ din municipiul şi judeţul Brăila sunt realizate, mai nou, mărţişoare ecologice.
Acestea sunt expuse şi vândute, iar banii, împărţiţi bătrânilor uitaţi.
Astfel de acţiuni au fost realizate, în fiecare an, la Şcoala „Ion Creangă", de către institutoarea Mihaela Teşileanu şi colegele ei. Voluntar consacrat, aceasta a iniţiat acţiuni de ajutorare a copiilor defavorizaţi şi persoanelor vârstnice.
„Afară de munca la catedră, fac voluntariat în cadrul Clubului „Voltin". Am lucrat cu copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dar şi cu bătrânii", ne-a spus Mihaela Teşileanu.
Lăudabilă este şi iniţiativa cadrelor didactice de la şcolile din comunele Tichileşti, Surdila Găiseanca şi Chiscani.
În cadrul proiectului „Copiii Bărăganului", coordonat de prof. Otilia Cuzmin, se află în derulare acţiunea „Mărţişorul ecologic", la care participă zeci de copii din localităţile amintite.
Mici, dar cu suflet mare
„Într-o lume care şi-a distrus valorile şi a cărei singură preocupare a rămas goana după aur, se pare că doar dascălii şi cei mici, dar cu suflet mare, se mai gândesc să facă ceva pentru a opri zăpezile negre ce au pornit, deja, spre noi din cauza omului, orb şi surd la zbaterea şi strigătul de ajutor al semenului şi al naturii", a spus prof. Ionel Lăzărică, participant la proiect.
Unul dintre obiectivele urmărite a fost dezvoltarea la copii a simţului civic şi a responsabilităţii faţă de mediu. De asemenea, valorificarea creativităţii, originalităţii şi bunului gust.
Copiii de a V-a şi a VI-a realizează, astfel, cu multă măiestrie, felicitări şi mărţişoare eco, exclusiv cu materiale din natură: frunze şi flori presate, scoici