E necesar un nou partid în România? Dezbaterea e în toi și sper că nu se va împotmoli aici. În faza actuală (a dezbaterii) opinia majoritară e că acest nou partid e necesar (pentru o opinie contrară, care susține o presiune civică în stare să le oblige să se reformeze pe cele actuale, vezi Costi Rogozanu). Ideologia (necesară sau nu) și modul de organizare (clasic, cu filiale, organizații, cotizații etc. sau virtual) sunt cele care au încins însă spiritele. Pe de o parte sunt cei care susțin necesitatea ideologiei (de centru-dreapta, respectiv de stânga), pe de altă parte cei care văd o structură (rețea) unită de principii (profesionalism și onestitate) care să se împartă ulterior în ”stânga” și ”dreapta”, însă doar după ce a reușit să impună principiile în cauză ca bază a politicii.
Acesta e, extrem de pe scurt, rezumatul dezbaterilor de până acum (vezi: Ernu, Rogozanu, Măruță, Fumurescu, Ghinea și lista e mult, mult mai lungă). Personal, înclin înspre varianta unui nou partid, virtual și fără ideologie în prima fază. Iar în sprijinul acestei idei, aduc propriile argumente (le voi enumera doar pe cele care nu le-am observat încă a fi exprimate).
Necesitatea unui nou partid
Speranța că actualele partide vor fi în stare să se reformeze mi-am pierdut-o. PSD a ratat-o cu Mircea Geoană și cu Victor Ponta (am mai scris și cu alte ocazii). Departe de a fi un reformator, Crin Antonescu a crescut artificial PNL în sondaje (pe baza nemulțumirii față de guvernarea PDL), dar soluțiile lui sunt legate de preluarea puterii, nu de o reformă reală în partid (și nu pot să cred că alianțele în care s-a implicat pot fi un garant al reformării României). PDL are un grup de reformiști vizibili, dar fără putere în partid și pe care nu-i văd în stare să obțină o victorie într-atât de clară la alegerile interne care se apropie, care să le permită să se desprindă de resu