Protestatarii poartă steagul Regatului Libiei, regim înlăturat de Gaddafi în 1969
Preşedintele Nicolas Sarkozy a cerut statelor europene să-şi suspende relaţiile economice cu Libia şi să adopte sancţiuni împotriva regimului Gaddafi. "Comunitatea internaţională nu poate fi spectator la încălcările brutale ale drepturilor omului", a spus Sarkozy, citat de Reuters. Cancelarul Angela Merkel a cerut adoptarea unor sancţiuni împotriva Libiei.
Încetarea legăturilor economice cu Europa ar fi o lovitură fatală pentru regimul libian. Economia Libiei se bazează pe exporturile de petrol şi gaze, iar 80% dintre acestea iau drumul Europei. Totodată, Libia este dependentă de importurile de alimente, iar 70% dintre acestea vin din Europa. Italia, Germania şi Franţa sunt principalii parteneri comerciali ai Libiei. În 2009, Franta a importat petrol în valoare de peste 3 miliarde de dolari şi a exportat bunuri de un miliard de dolari.
Pe punctul de a rămâne fără relaţia vitală cu Europa, Muammar Gaddafi este părăsit de unii dintre cei mai apropiaţi colaboratori.
Ministrul de Interne, Abdel Fattah Younes al-Abidi a demisionat marţi şi a cerut armatei să treacă de partea protestatarilor. Presa occidentală relatează că imediat după acest apel, fostul oficial a dispărut, presupunându-se că a fost răpit de forţele fidele lui Gaddafi. Au mai demisionat ministrul Justiţiei, ambasadorul la Washington, adjunctul ambasadorului la ONU, ambasadorul în India, un diplomat din China.
Gaddafi a mai fost părăsit de un general al armatei şi de două unităţi de lângă oraşele Benghazi şi Bayda, care au predat armele protestatarilor. Doi piloţi au dezertat în Malta, unde au aterizat cu avioanele de vânătoare. Ei au cerut azil politic şi au spus că li se ordonase să tragă asupra protestatarilor.
Chiar şi ultimii doi membri ai Consiliului Revolutiei libiene din 1969, care l-a adu