Preconizata fuziune dintre National Bank of Greece şi grupul Alpha Bank ar crea în România o entitate bancară ce s-ar plasa pe locul trei în topul după active.
Bancherii din România, în special cei austrieci, au toate motivele să stea cu ochii aţintiţi asupra Greciei. Aceasta nu doar din cauza instabilităţii economice, ci şi prin prisma aşteptatelor consolidări de grupuri bancare elene. După ce Piraeus a anunţat că discută preluarea ATE, a venit rândul National Bank of Greece (acţionarul majoritar de la Banca Românească) să facă o ofertă pentru Alpha Bank.
Cele 2,8 miliarde de euro nu au convins încă grupul Alpha, însă negocierile merg înainte, mai ales că cele două grupuri, NBG, cel mai mare din Grecia, şi Alpha al treilea ca active, au semnat o înţelegere prin care se angajează să negocieze exclusiv şi confidenţial o eventuală fuziune. Mai mult, autorităţile elene încurajează şi chiar „recomandă cu căldură" aceste fuziuni, în contextul în care i-ar fi destul de greu să intervină în cazul în care unul dintre marile grupuri ar avea probleme.
Fuziune de locul 3 în România
National Bank of Greece (NBG) deţine ca acţionar majoritar Banca Românească în timp ce Alpha Bank are în România grupul cu acelaşi nume. Potrivit datelor pe ansamblul anului 2010, publicate de ZF, cota de piaţă a celor două bănci ar depăşi 8,7%, cu peste două puncte mai mult decât actuala ocupantă a locului trei, Raiffeisen Bank (6,36%). Mai mult, grupul astfel format s-ar apropia şi de locul al doilea, BRD, care deţine aproxmativ 13,5% din piaţă.
În acest moment, Alpha Bank se află într-un pluton de cinci bănci cu cote de piaţă între 5,97 şi 6,93% alături de Unicredit Ţiriac, Raiffeisen Bank, CEC Bank şi Banca Transilvania. În acelaşi timp, Banca Românească are o cotă de piaţă cu puţin sub 2,7%, ocupând una dintre poziţiile apropiate de topul 10 al băncilor din Român