De decenii, Muammar Gaddafi s-a bazat rivalitatile tribale si politice pentru a-si sustine puterea, dar sistemul pe care l-a pus pe picioare este pe punctul de a se prabusi, in conditiile in care rebeliunea castiga teren, estimeaza analistii citati de AFP.
Potrivit informatiilor Federatiei internationale a ligilor pentru drepturile omului (FIDH), confruntarile dintre populatie si fortele de ordine s-au soldat cu cel putin 640 de victime, dintre care 275 la Tripoli si 230 la Benghazi. Bilantul oficial vorbeste despre 300 de morti.
FIDH noteaza ca Gaddafi controleaza inca ferm capitala, Tripoli, desi a pierdut controlul asupra partii estice a tarii. El se bazeaza pe serviciile a "6.000 de mercenari, dintre care 3.000 la Tripoli si pe garda sa personala, formata din 300 de barbati".
Dupa ce a preluat puterea in 1969, s-a impus rapid ca un personaj imprevizibil si belicos, desfiintand structurile traditionale de putere pentru a instala un control personal bazat pe o puternica retea de forte de ordine.
In 1977, el a declarat Libia "jamahirie" - republica populara, propunand astfel o alternativa la capitalism si socialism care teoretic oferea puterea direct poporului.
Dar, in realitate, Muammar Gaddafi exercita un control absolut. In absenta partidelor politice, interzise, si gratie grupurilor sociale, orice disensiune era redusa la tacere de puternicele comitete populare si in special de membrii tribului Gadadfa, de unde provine si el, originar din sudul tarii.
Membrii comitetelor revolutionare, structura cea mai apropiata de un partid politic, erau atent alesi din randul triburilor in functie de subordonarea de care dadeau dovada.
Muammar Gaddafi intoarcea astfel triburile unul impotriva altuia asigurandu-se astfel ca nicio mare coalitie nu ar putea modifica echilibrul de forte in detrimentul sa