Luis Martinez (CERI): Dacă un Guvern se implică în afacerile politice interne, el va fi exclus de pe piaţa petrolieră
79 la sută din petrolul libian merge către Uniunea Europeană
Confuzia şi haosul stârnite în Libia de sângeroasele evenimente din ultimele zile, provocate şi îndeplinite de Guvernul de la Tripoli, se răspândesc şi în Europa. Occidentul se teme să intervină în vreun fel în politica lui Kadhafi, de frică să nu i se taie porţia de petrol, de care este dependent în proporţie de 79 la sută. "Occidentul are foarte puţină influenţă. Guvernele străine au înghiţit iluzia reformei. Existau intenţii bune iniţial, dar s-a dovedit rapid că totul era înşelător", a afirmat, citat de Mediafax, Molly Tarhuni, expert în Libia al grupului de reflecţie britanic Chatham House.
Occidentalii au operat în 2004 un viraj în privinţa instabilului lider libian, devenit frecventabil după ce a renunţat la armele de distrugere în masă. Aceştia erau atraşi de renta petrolieră reprezentată de Libia şi de capacitatea sa de a controla imigraţia şi terorismul. "Va fi dificil pentru comunitatea internaţională să constrângă regimul la reţinere în timpul represiunii. Tripoli practică o diplomaţie petrolieră redutabilă. Dacă un Guvern se implică în afacerile politice interne, el va fi exclus de pe piaţa petrolieră", a declarat pentru Le Monde Luis Martinez, de la Centrul de cercetare şi studii internaţionale (CERI).
Producţie de 1,5 mil. barili pe zi
Libia dispune de resurse petroliere considerabile, având o producţie de 1,5 milioane de barili pe zi şi rezerve evaluate la 42 de miliarde de barili. Ţările europene sunt deosebit de dependente, deoarece 79 la sută din petrolul libian merge către Uniunea Europeană.
Preşedintele Biroului francez pentru imigraţie şi integrare, Dominique Paillé, a susţinut luni că Kadhafi dispune şi de alte arme