Benghazi, al doilea oraş al Libiei, a ieşit de sub controlul lui Gaddafi: armata locală sfidează regimul, iar steaguri din vremea fostei monarhii flutură pe clădirile guvernamentale.
Primul organ de presă care a reuşit să transmită din auto-proclamatul “oraş liber” Benghazi este ziarul britanic The Guardian. Corespondentul său a văzut trupe care au ocupat curtea unei secţii de poliţie în care au depozitat tone de arme şi muniţie luate de la fabrică de armament din localitate, pentru a preveni folosirea lor de către forţele loiale lui Gaddafi.
Soldaţii au adus rachete şi armament greu care au fost folosite împotriva insurgenţilor în centrul oraşului, sâmbătă, când Gaddafi a încercat să menţină controlul asupra Benghazi.
Gaddafi a adus 4000 de mercenari africani
Corespondentul lui The Guardian are şi confirmarea că dictatorul libian foloseşte mercenari africani. Mai mulţi dintre ei erau interogaţi de avocaţi şi militari la etajul secţiei de poliţie.
Un ofiţer de aviaţie, maiorul Rajib Faytouni declară că a fost martor la debarcarea a 4000 de mercenari sosiţi cu avioane cargo între 14 şi 17 februarie. “De asta am întors armele. Şi pentru că ne-au ordonat să folosit aviaţia pentru a ataca populaţia”.
Mai mulţi martori din Benghazi afirmă că, deşi artileria a fost folosită împotriva cetăţenilor, avioanele nu au tras. Totuşi, potrivit lui Faytouni, aviaţia a lansat două bombe în interiorul bazei militare Rajma, pentru a preveni căderea armelor în mâinile insurgenţilor.
Piloţii refuză să tragă
“Cei doi colonei de pe MIG-uri, care au defectat, au refuzat să execute ordinele de a bombarda populaţia”, s-a referit el la cei doi piloţi refugiaţi luni în Malta cu avioanele lor. “Au mai fost şi două elicoptere care au zburat în Tunisia”.
Peste tot în Benghazi sunt indicii că Gaddafi a pierdut controlul oraşului. Armata nu mai