Oamenii nu sunt singurii constienti de propriile lor nesigurante, releva un studiu recent realizat de cercetatorii americani John David Smith si Michael Beran pe un grup de macaci.
Savantii au dresat un grup de macaci sa joace un joc pe calculator ce consta in a raspunde corect la niste intrebari, relateaza BBC.
Ei trebuiau sa urmareasca derularea unor imagini in care se prezentau niste cutii si, avand la dispozitie o maneta (joystick), trebuiau sa mute un cursor pe ecran, in dreptul unei litere (S sau D), dupa ce apreciau nivelul densitatii pixelilor aflati in cutia aflata, intr-un moment sau altul, in partea de sus a monitorului.
Daca raspundeau corect primeau o recompensa, daca greseau nu erau sanctionati, dar jocul se oprea pentru cateva momente, iar daca mutau cursorul pe un semn de intrebare, aflat si el pe ecran, insemna ca nu sunt siguri de raspunsul corect si preferau sa treaca mai departe, la o noua imagine.
Macacii participanti la experiment au procedat in acelasi mod ca si oamenii care se gasesc in fata unor intrebari dificile: au ales sa le evite si sa treaca mai departe, pentru a nu risca sa piarda o viitoare recompensa pentru o intrebare la care vor cunoaste raspunsul corect.
Cercetatorii americani considera ca acest studiu este foarte util in cercetarea evolutiei umane, fiind un argument in favoarea teoriei ca metacognitia, precursoare a gandirii de sine, nu este caracteristica doar speciei umane si ca oamenii au evoluat din primatele existente in Lumea Veche (Africa, Asia si Europa).
Capucinii, primate din Lumea Noua (America de Sud si Centrala), supusi la aceleasi teste, nu au avut performante asemanatoare macacilor.
Oamenii nu sunt singurii constienti de propriile lor nesigurante, releva un studiu recent realizat de cercetatorii americani John David Smith si M