Parlamentul kosovar l-a ales marţi pe magnatul din domeniul construcţiilor Behgjet Pacolli în funcţia de preşedinte al Kosovo, după mai multe tururi de scrutin boicotate de opoziţie, relatează Mediafax.ro.
Pacolli era singurul candidat la postul de preşedinte, după ce a format o coaliţie cu Partidul Democratic din Kosovo (PDK), al premierului în exerciţiu Hashim Thaci.
Trei tururi de scrutin au fost necesare pentru a-l alege pe Pacolli, cu 62 de voturi, din totalul de 67 de deputaţi prezenţi, ţinând cont că parlamentarii opoziţiei au boicotat votul.
Premierul în exerciţiu din Kosovo, Hashim Thaci, a anunţat sâmbătă că a format o coaliţie cu partidul acestui bogat om de afaceri şi cu reprezentanţii minorităţilor etnice, care îi va permite să formeze un nou guvern, la două luni după alegeri.
Coaliţia "va acţiona numai în interesul cetăţenilor din Kosovo, pentru a conduce Kosovo pe calea societăţilor civilizate", a afirmat atunci omul de afaceri Behgjet Pacolli, liderul Alianţei pentru un nou Kosovo (AKR).
Thaci a fost însărcinat vineri de preşedintele interimar Jakup Krasniqi să formeze noul guvern.
Partidul Democratic din Kosovo (PDK), condus de Thaci, a obţinut 34 dintre cele 120 de mandate ale noului Parlament, format în urma alegerilor legislative anticipate din 12 decembrie. Cu cele opt mandate de care dispune AKR şi circa 20 de mandate ale partidelor minorităţilor, coaliţia lui Thaci va dispune de o majoritate fragilă în Parlament.
Independenţa Kosovo a fost recunoscută de 75 de state, printre care se numără SUA şi 22 dintre cele 27 de state membre UE. Rusia nu recunoaşte independenţa Kosovo.
În 1999, când războiul din Kosovo ajunsese în punctul său culminant, actualul preşedinte kosovar desfăşura afaceri cu apropiaţii preşedintelui rus Boris Elţîn, care aveau să îl aduca şi în atentia Carlei del Ponte, viitorea preşed