Pentru prima dată în ultimii 32 de ani, două nave de război iraniane au traversat, miercuri, canalul Suez şi au pătruns în Marea Mediterană.
Traversarea canalului de către cele două nave sub pavilion iranian a început marţi, în jurul orei 6.45, ora României şi s-a încheiat aproximativ 12-14 ore mai târziu.
Cele două nave care au pătruns în Mediterana sunt „Alvand", o fregată de patrulare echipată cu torpile, şi Kharg, o navă de aprovizionare şi sprijin care poate transporta elicoptere.
parcursul navelor iraniene
Autorităţile egiptene au ezitat timp de mai multe zile la rând să dea un răspuns solicitării sosite din partea oficialilor militari de la Teheran, dar au acceptat în final să permită traversarea, în baza Convenţiei de la Constantinopol din 1888, care reglementează intrarea navelor militare în Canalul Suez.
În urma acestei decizii autorităţile de la Cairo au încasat 300.000 de dolari, sumă la care s-ar ridica, potrivit dailymail.co.uk, taxele percepute de egipteni pentru acest tranzit.
Ce caută navele de luptă iraniene în Mediterana?
Oficial, autorităţile de la Teheran susţin că cele două vase de război efectuează „o vizită de rutină" în Siria. Analiştii susţin însă că acest gest al armatei iraniene reprezintă însă „o provocare" la adresa Israelului şi a NATO. Deja, Israelul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de operaţiunea navelor militare iraniene în apropierea coastelor sale. Mai multe state europene au anunţat însă că privesc prezenţa navelor iraniene în Mediterana drept o „provocare" şi nu o ameninţare.
„Aceasta este o provocare a Iranului. Trecerea navelor nu reprezintă un pericol pentru zona noastră, reprezintă un pericol pentru Europa şi pentru întreaga lume. Iranul dezvoltă arme nucleare, iar dacă acestea ajung pe mâinile teroriştilor Europa se va afla în pericol“, a spus p