Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri majorarea participaţiei deţinute de Nuclearelectrica la reactoarele 3 şi 4 cu acţiunile la care au renunţat GDF Suez, Iberdrola şi RWE, potrivit Ministerului Economiei.
Astfel, Nuclearelectrica deţine acum 84,65% din compania de proiect, faţă de 60% cât avea înainte (cu tot cu participaţia CEZ achiziţionată la începutul lunii ianuarie).
Citiţi şi De ce ne abandonează investitorii din energie
CEZ, GDF Suez, Iberdrola şi RWE s-au retras din proiectul reactoarelor de la Cernavodă, estimat la patru miliarde de euro - cel mai mare proiect de investiţii din istoria României.
În proiect au rămas doar Enel, ArcelorMittal şi Nuclearelectrica (SNN).
Nuclearelectrica a preluat participaţia la care au renunţat cele patru companii întrucât, până la data limită de 10 februarie, ArcelorMittal şi Enel au precizat că nu doresc să-şi majoreze participaţia cu aceste acţiuni.
Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea Raportului de renegociere a Acordului de Investiţii privind proiectul reactoarelor 3 şi 4 şi modificarea condiţiilor pentru funcţionarea societăţii de proiect.
În nota de fundamentare, oficialii ministerului rememorează întreaga poveste legată de acest subiect, incluzând câteva aspecte care până acum nu erau cunoscute la modul oficial.
Investitorii au cerut energie de la reactoarele 1 şi 2
Potrivit acordului iniţial, o decizie privind continuarea investiţiei trebuia luată până la finele lunii septembrie 2010. În august 2010, Guvernul a aprobat un memorandul prin care era extinsă până la 31 decembrie durata de valabilitate a Acordului Investitorilor (AI).
„În cursul şedintelor de negociere din perioada septembrie - decembrie 2010, investitorii străini au formulat şi înaintat către SNN, sub forma unei poziţii comune, două cerinţe nene