Mitropolitul Petru al Basarabiei şi Mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi al Întregii Moldovei şi-au trimis avocaţii în instanţă pentru a câştiga drepturile de proprietate peste 644 de biserici şi 21 de mănăstiri din ţară. Lăcaşurile de cult sunt administrate de Ministerul Culturii. Dosarul deschis de Mitropolia Basarabiei, în vara lui 2010, a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie. Pe lângă clădiri, lupta se dă şi pentru zeci de mii de enoriaşi.
În 2009, după schimbarea puterii politice de la Chişinău, Înalt Preasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, a cerut de la Ministerul Culturii copiile contractelor de colaborare încheiate de acesta cu Mitropolia Moldovei, în 2003 şi 2008.
Acordurile prevedeau cesiunea dreptului de proprietate către Mitropolia Moldovei, pe un termen de 50 de ani, asupra a 644 de biserici şi 21 de mănăstiri, aflate pe lista patrimoniului de stat. Ministerul a refuzat să prezinte informaţia solicitată, motiv pentru care a fost acţionat în judecată pentru îngrădirea accesului la informaţie.
Foto: Ioan Cosoi, secretarul Mitropoliei Basarabiei
„Nici după un an şi jumătate copiile contractelor nu au fost prezentate, chiar dacă judecătorii i-au obligat să facă acest lucru", a spus Ioan Cosoi, secretarul Mitropoliei Basarabiei. Ulterior, Mitropolia Basarabiei a cerut în instanţă anularea celor două contracte.
MINISTRUL FOCŞA
ŞI-A RETRAS SEMNĂTURA
La 8 noiembrie 2010 ministrul Culturii, Boris Focşa, a semnat o tranzacţie de împăcare cu Mitropolia Basarabiei, prin care se obligă să rezilieze contractele semnate de către instituţia de stat în perioada guvernării comuniste. Procedura legală prevede că tranzacţia să fie aprobată de instanţă. „În urma interveniţiilor ÎPS Vladimir, Mitropolitul Moldovei, şi a preşedintelui Partidului Democrat (Marian Lupu - n. r.), ministrul Culturii ne-a anunţat că şi-a