Folosirea reţelelor de socializare pentru a stabili care persoane sunt potrivite să devină juraţi într-un anumit proces este o practică tot mai frecventă în sistemul judiciar din SUA, scrie Wall Street Journal.
Procurorii şi avocaţii apărării folosesc informaţiile personale publicate pe site-urile de socializare pentru a afla cu cine ar simpatiza anumite persoane selectate pentru îndeplinirea datoriilor de juraţi. În Statele Unite, selectarea juraţilor pentru un proces se face pe baza unui chestionar pe care aceştia trebuie să-l completeze. Apoi, procurorii şi avocaţii au voie să le adreseze câteva întrebări şi să-i elimine pe cei pe care nu îi consideră potriviţi pentru procesul în cauză.
• Josh Marquis, un procuror din Oregon, s-a documentat pe Facebook pentru a alege juraţii unui proces în care trebuia să se decidă pedeapsa unui criminal condamnat pentru omor. El a căutat indicii care să-l ajute să-şi dea seama cum l-ar percepe juraţii pe bărbatul care a omorât doi adolescenţi în 1988. Decizia luată de oamenii aleşi de Marquis a fost pedeapsa cu moartea. Procurorul este convins că orice detaliu pe care îl poate descoperi despre cineva este relevant. O predilecţie pentru seriale precum CSI îi sugerează, de exemplu, că persoana respectivă are aşteptări nerealiste vizavi de felul în care se desfăşoară o investigaţie sau un proces.
Unii experţi se opun acestor practici, argumentând că procesul tradiţional de selecţie al juraţilor, în care avocaţii le adresează o serie de întrebări, este mult mai potrivit decât folosirea unor informaţii găsite pe Internet şi scoase din context. Totuşi, Art Patterson, consultant pe probleme cu juraţii, crede că informaţiile de pe internet sunt valoroase pentru că este platforma în care opiniile sunt exprimate liber.
Cetăţenii americani nu sunt foarte încântaţi de tehnicile de documentare folosite de avocaţi. "Mă