Petrom vrea să ceară Comisiei Europene declanşarea procedurii de infringement împotriva României, după ce Guvernul a obligat compania să importe gaze pentru prima dată în istorie. Petrom ar fi de acord să livreze doar gaze din producţie internă către consumatorii vulnerabili, după liberalizarea totală a pieţei.
Problema discrepanţei uriaşe dintre preţul gazelor de producţie internă şi cel de import continuă să joace feste chiar şi pentru cea mai mare companie românească, Petrom. Odată cu planificarea realizării unei noi centrale-gigant pentru piaţa din România, cum este cea de la Brazi de 860 de MW (mai mare decât un reactor nuclear de la Cernavodă), Petrom a vrut să întoarcă în favoarea sa faptul că preţul gazelor domestice a rămas la un nivel extrem de redus, respectiv 40% din preţul de import, şi să folosească doar gaze ieftine pentru a produce electricitate în această centrală.
Citiţi şi
Petrom începe în primăvară testele la centrala electrică de la Brazi - prima termocentrală privată din România.
Deşi Legea gazelor spune negru pe alb că toţi consumatorii din România trebuie să utilizeze acelaşi coş de gaze import-intern, Petrom nu a importat până acum niciun centimetru cub, folosindu-se de o lacună legislativă. Aceasta pentru că, potrivit aceleiaşi legi, Petrom spune că toate diviziile sale pot fi puncte de lucru, iar consumul acestora poate fi considerat „consum propriu tehnologic".
Luaţi prin surprindere
Însă un ordin comun al Ministerului Economiei, ANRE şi ANRM, publicat în Monitorul Oficial în ianuarie, obligă compania să-şi formeze un coş de gaze, la fel ca toţi ceilalţi consumatori din piaţă, pentru orice activitate care nu este legată de operaţiunile petroliere.
„Acest ordin a apărut total surprinzător, fără niciun fel de respectare a procedurilor legale, fără niciun fel de consultare publică. Nu