Vopsiţi bucătăria în nuanţe de bej, alegeţi farfurii mici în locul celor generoase şi pahare înalte şi subţiri în locul celor joase şi late. Mai nou, şi psihoterapeuţii vă pot oferi o mână de ajutor. Sursa: SHUTTERSTOCK
Deşi slăbitul pare floare la ureche, principala problemă este cum să menţii rezultatul obţinut printr-o dietă toată viaţa. Când recomandările clasice nu mai funcţionează, intervine şi psihologia.
Dr. Brian Wansick, autorul cărţii "Mindless Eating", descifrează psihologia din spatele alimentaţiei şi influenţa mediului în care trăim asupra siluetei. Potrivit acestuia, culoarea pereţilor din bucătărie, mărimea şi designul farfuriilor şi al tacâmurilor, forma paharelor, ambianţa şi compania nepotrivită pot ruina orice dietă.
Psihoterapeuţi români propun şi ei o soluţie în lupta cu kilogramele în plus, aşa numită dietă malteză, care combină nutriţia sănătoasă cu psihoterapia.
Vopsiţi pereţii din bucătărie în tonuri pale
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că şi culoarea camerei în care se serveşte masa influenţează considerabil starea de spirit, dar şi timpul petrecut în faţa farfuriei. De exemplu, culorile puternice - galben, portocaliu, verde te fac mai fericit, dar şi mai pofticios, iar culorile închise prelungesc timpul petrecut în faţa farfuriei cu mâncare. Culorile neutre, nuanţele de bej, roz pal, oliv sunt calea de mijloc, cea mai bună de urmat.
Şi mărimea farfuriei contează. O confirmă şi nutriţionistul Ştefan Ionuţ. "Cu cât este mai mare, cu atât şi porţia este mai generoasă: într-o astfel de farfurie o porţie normală pare mică, iar tentaţia de a umple farfuria cu vârf este mai mare". Şi designul farfuriei poate face diferenţa: alegeţi farfurii cu contrast, albe în mijloc şi colorate pe margini şi aşezaţi mâncarea în porţiunea albă. "Mai puţin alb, mai puţină mân