Preşedintele american a anunţat că ministerul public nu mai susţine legea care defineşte căsătoria drept unirea a două persoane de sex opus.
Este un pas decisiv în favoarea drepturilor homosexualilor, scrie Le Figaro.
Miercuri, în acord cu Obama, ministrul american al Justiţiei Eric Holder a anunţat că nu va mai apăra legea şi a invocat egalitatea în drepturi a cetăţenilor. Altfel spus, guvernul apreciază că nediscriminarea este un drept constituţional mai mare decât definiţia căsătoriei, drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
Chiar dacă această declaraţie nu îi obligă pe judecători să recunoască dreptul homosexualilor de a se căsători, dar ar putea totuşi accelera schimbarea legislaţiei americane.
“Este o decizie uriaşă, un semnal foarte puternic venit de la vârful statului. Asta înseamnă că, puţin câte puţin, se va ajunge acolo (la căsătoria dintre homosexuali – n. red.)”, a comentat pentru Le Figaro Nicole Bacharan, istoric specializat în istoria Statelor Unite.
La ora actuală, doar Connecticut, Massachusetts, Iowa, New Hampshire, Vermont şi Districtul Columbia autorizează căsătoriile homosexuale. Treizeci de stat le interzic explicit.
Definiţia căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie a fost votată în 1996, de un Congres majoritar republican. Ea este citată în procesele de recunoaştere a căsătoriilor homosexuale. Astfel, unui cuplu homosexual căsătorit într-un stat care recunoaşte astfel de uniuni, nu i se mai recunoaşte valabilitatea uniunii când se mută în alt stat.
Luarea de poziţie a lui Obama a luat multă lume prin surprindere, chiar dacă se înscrie pe o traiectorie anunţată de recenta abrogare a legii “Don’t ask, don’t tell”, care interzicea militarilor să-şi dezvăluie homosexualitatea. După propria mărturisire, preşedintele american înclină mai curând către uniunea civilă decât către căsător