Dragobetele, aceasta zi a indragostitilor autohtona, se sarbatoreste pe 24 februarie, la 10 zile distanta de Valentine's Day, sarbatoarea occidentala. Originile sarbatorii pot fi gasite inca de pe vremea dacilor, cand se crede ca ar fi existat un zeu al iubirii celebrat de indragostiti.
Sarbatoarea Dragobetelui a fost mult timp uitata sau tinuta doar in regiuni izolate. Ea a renascut, dupa 1990, aproape in acelasi moment in care romanii au imprumutat (incurajati viguros de comercianti) Valentine's Day, o sarbatoare straina, "de import", "occidentala" si "capitalista".
Descoperirea ca exista o zi a indragostilor romaneasca a fost facuta atunci de presa si s-a raspandit ca vantul si ca gandul. Ca o consecinta, de cativa ani incoace in mass media exista un razboi Dragobete vs. Valentine's Day, din care cel mai adesea cea de-a doua sarbatoare iese sifonata.
Presa incearca din rasputeri in fiecare an sa popularizeze Dragobetele, sa atraga atentia ca este sarbatoarea noastra de "suflet" si ca Valentine's Day ar fi mai bine sa ramana la americani sau la cine o fi inventat-o, pentru ca avem si noi traditiile noastre net superioare, chiar daca indelung uitate.
Pe de alta parte, oamenii constata ca pana una-alta trebuie sa bage mana in buzunar de doua ori pe an ca sa-si dovedeasca iubirea, si pe 14 si pe 24 februarie. Cei mai castigati sunt, bineinteles, comerciantii, peste care a dat un noroc la care nu se asteptau: oamenii vin sa cumpere nimicuri de doua ori pentru aceeasi sarbatoare.
Ca sarbatoresti Dragobetele in loc de Valentine's Day, pana la urma nu este asa de important. Problema este ca pentru romani si Valentine's si Dragobetele inseamna acelasi lucru: alergatura prin oras dupa programul de munca sa mai prinzi un fir ofilit de trandafir la suprapret, o cutie cu bomboane la oferta si o sampanie care e vin spu