Barilul de petrol a atins în această dimineaţă cotaţii de 119,52 de dolari/baril, întâlnite ultima oară în august 2008. Libia, al 12-lea exportator al lumii, şi-a diminuat producţia de 1,6 milioane de barili pe zi cu un sfert, fiind pentru prima oară de la izbucnirea manifestaţiilor în Africa şi Orientul Mijlociu când oferta de petrol este efectiv diminuată, potrivit unei analize X-Trade Brokers.
Peste trei sferturi din exporturile de petrol şi gaze libiene ajung în Europa. Aceasta este una din explicaţiile pentru care petrolul Brent tranzacţionat la Londra a cunoscut o accelerare mult mai puternică faţă de cel WTI, tranzacţionat la New York. Diferenţa dintre cele două varietăţi s-a adâncit la peste 15 dolari în favoarea Brent. Îngrijorările privesc şi riscul de contagiune în Arabia Saudită, care produce aproximativ 10% din oferta mondială şi deţine cele mai importante capacităţi de rezervă, care pot echilibra oferta în condiţiile unor deficite neprevăzute.
Preţurile mari ale petrolului, dacă nu este vorba doar de un elan ascendent de scurtă durată, pot afecta revenirea din economia globală. Pieţele de capital din SUA şi Europa au reacţionat negativ, iar continuarea tulburărilor ar putea imprima corecţii importante pentru indicii pieţelor de acţiuni. Francul elveţian, căutat în perioade de incertitudine, a atins un nivel record în faţa dolarului american, iar aurul s-a apropiat la un procent de maximele istorice. Dincolo de volatilitatea generată de marcările de profituri, riscuri planează în continuare asupra preţului petrolului. În cazul unei extinderi a instabilităţii către Arabia Saudită, maximele istorice ale anului 2008 ar putea fi puse sub semnul întrebării.
F. A. Barilul de petrol a atins în această dimineaţă cotaţii de 119,52 de dolari/baril, întâlnite ultima oară în august 2008. Libia, al 12-lea exportator al lumii, şi-a diminuat producţia