Dieta hipocalorică este un regim de slăbire clasic în care sunt prezente toate grupele alimentare, de la dulciuri până la salată de varză, în cantităţi adaptate în funcţie de stilul de viaţă al fiecărei persoane.
"Această cură ţine cont de nevoile metabolice ale organismului uman, stimulând slăbirea într-un mod sănătos, respectiv nu mai mult de un kilogram pe săptămână. Dacă regulile dietei sunt urmate întocmai, într-o singură lună se pot pierde până la 4-5 kilograme", susţine medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Astfel, alimentaţia este fracţionată în trei mese pe zi: micul dejun, prânzul şi cina, cu 1-2 gustări în funcţie de profilul pacientului.
Fiecare masă trebuie să conţină alimente cu indice glicemic mic, precum paste, orez sau cartofi, care oferă senzaţia de saţietate până la următoarea masă, ceea ce constituie substratul energetic pentru topirea grăsimilor. "Legumele, în special crude, sunt permise în cantităţi moderate. În privinţa fructelor, dieta hipocalorică permite consumul acestora în cantităţi limitate. Deşi sunt sănătoase, fructele au un conţinut crescut de fructoză", precizează medicul Bilic.
Specialistul recomandă ca de la fiecare masă principală să nu lipsească proteinele, precum carne, peşte, ouă, lactate, soia sau ciuperci. Produsele lactate concentrate tip caşcaval, brânză topită, paste de brânză vor fi evitate şi înlocuite cu lactate slabe precum iaurt, lapte, brânză de vaci sau brânzeturi care au un conţinut scăzut de grăsimi, sub 15 la sută, recomandă nutriţionistul.
Grăsimile animale sau vegetale sunt reduse drastic, pentru că ele reprezintă sursa cea mai simplă de exces caloric. Pentru ca rezultatele să nu întârzie să apară, dr. Mihaela Bilic recomandă renunţarea la alcool.
Potrivit specialistului, alcoolul îngreunează procesul de slăbire. Acest tip de regim ajută să ne modificăm obiceiurile culinare şi să resp