În primele 20 dintre cele mai sărace euroregiuni, ţara noastră apare cu şase teritorii afectate, urmată de Bulgaria, cu cinci zone, Ungaria şi Polonia, cu câte patru. Cu excepţia ariei Bucureşti-Ilfov şi a unor judeţe din vest, euroregiunile României înroşesc harta sărăciei europene, veniturile noastre fiind sub jumătate din media UE.
Pe plan european, la capitolul sărăcie ne depăşesc doar bulgarii, dar asta nu poate să fie o consolare pentru români, având în vedere diferenţele de potenţial şi de mărime dintre ţările de la sud şi de la nord de Dunăre. În şase din opt euroregiuni de pe teritoriul României sărăcia este atât de severă, încât domină topurile europene pe regiuni, arată datele raportate ieri de Eurostat, biroul de statistică al UE.
Citiţi şi:
Eurostat: Românii şi bulgarii, europenii cu “cele mai mari greutăţi financiare”
Adrian Vasilescu:Încă doi ani de criză pentru români
Dacă în 2008 (anul de referinţă al raportării Eurostat) media veniturilor, exprimată în PIB pe cap de locuitor, în Uniunea Europeană era de 25.100 de euro, în România a fost de numai 11.700 de euro, adică 47% din indicatorul comunitar. Aceasta ar fi media naţională, dar există zone din România în care media veniturilor coboară la 29% din totalul comunitar (regiunea Nord-Est, respectiv judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, cu un PIB de 7.200 de euro pe cap de locuitor).
Citeşte aici statistica Eurostat
O altă euroregiune puternic afectată de sărăcie este Sud-Vest Oltenia (compusă din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), cu o putere de cumpărare reprezentând doar 36% din media UE ( 9.100 euro pe cap de locuitor). Oltenia a urcat în topul regiunilor sărace în statistica dată ieri publicităţii, puterea de cumpărare de aici devenind mai scăzută decât în anul anterior.
De unde vine sărăc