Ioan Buda, șeful Poliției Române de Frontieră, a cărui carieră a început în Punctul de Frontieră Borș, ca ofițer operativ, în anul 1990, este acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statul de "regină" în afacerea șpăgilor colectate din vămi.
„Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi", scrie fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier, într-o scrisoare trimisă din arest, citată de ziarul Cotidianul.
Vameșul susține, potrivit sursei citate, că Ioan Buda știa că în vămi sunt ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție, care lucrează sub acoperire și și-ar fi restras protejații din vămile unde s-au făcut arestări. „De ce credeţi că nu a vrut agentul Dora Chira să meargă pe acea tură? Pentru că acolo era ofiţerul sub acoperire, în speţă agentul Vodă Cristian. De aici tragem concluzia că Buda ştia de acţiunea DNA şi si-a retras oamenii", mai spune lucrătorul. Sursa citată scrie că în afară de agentul nominalizat în scrisoare, mai mulţi poliţişti de frontieră cu grad de ofiţer, "au fost detaşaţi de la Moraviţa ori au fost mutaţi în turele în care nu au operat investigatorii sub acoperire. Acest lucru s-ar fi petrecut cu două luni înainte de reţinerea celor 44 de poliţişti, din ordinul direct al chestorului Buda, şeful Poliţiei de Frontieră Române".
Provocați să ia șpagă de către ofițerul sub acoperire
„Am fost provocaţi, manipulaţi şi intimidaţi de ofiţerul sub acoperire, care spunea că «am în spate Casa Poporului» şi că poate să mute din punct pe cine vrea. El lua banii de la